سن بلوغ چه زمانی است و چه چالش هایی را به همراه دارد؟ سن بلوغ دختران معمولا زودتر از پسران شروع شده و زودتر نیز تمام میشود. آنها معمولا از 9 الی 14 سالگی دوران بلوغ خود را پشت سر میگذارند در حالی که دوران بلوغ برای پسران معمولا در بازه سنی 10 تا 17 سالگی اتفاق میافتد. عدم اطلاع از تغییرات این دوران هم برای نوجوان و هم برای والدین دردسرهایی ایجاد میکند. پس کسب آگاهی در مورد سن بلوغ موجب ارتباطی بهتر بین والدین و نوجوان میشود. بهتر است در مورد روانشناسی نوجوان نیز مطالعه نمایید.
منبع : سن بلوغ
سن بلوغ و تغییرات جسمانی و روانی در دختران
دختران معمولا زودتر از پسران، گذار به دوران بزرگسالی را آغاز کرده و بالغ میشوند. سن بلوغ آنها در اکثر موارد 9 الی 14 سالگی است. در این دوران تغییرات متنوعی از نظر جسمانی و روانی در وجود آنها روی میدهد که میتوان آنها را به تغییرات پیش از 12 سالگی و تغییرات 12 تا 14 سالگی و تغییرات پس از 15 سالگی تقسیم کرد.
1- تغییرات پیش از 12 سالگی در دختران
از جمله اولین علائمی که در سنین بلوغ و معمولا پیش از 12 سالگی در دختران ظاهر میشود باید به برجسته شدن پستانها اشاره کرد. رشد سینه ها برای اکثر دختران با اندکی درد، سوزش یا خارش همراه خواهد بود. همچنین ناحیه قهوهای دور سینه نیز در این دوران گسترش یافته و بزرگتر از قبل میشود. از جمله دیگر تغییراتی که باید به آنها اشاره کرد بزرگ شدن رحم و رشد موهای زائد در قسمت بالایی اندام تناسلی یا دو طرف لبههای واژن است.
همه این تغییرات باعث میشوند که دخترها در این دوران نسبت به تفاوتهای جنسیتی حساستر شوند و از نظر رفتاری تلاش کنند پا به دنیای بزرگترها بگذارند. آنها ممکن است در برخی موارد از بروز تغییرات جسمانی سریع در خود بهراسند و در مورد آن نگران باشند. از همین رو مهم است که والدین بتوانند در طی ارتباطی صمیمانه در مورد بلوغ اطلاعات کافی را در اختیار فرزند دختر خود قرار داده و او را برای پیمودن این مسیر آماده کنند.
2- سن بلوغ و تغییرات پس از 12 سالگی در دختران
در حدود 12 سالگی بلوغ جسمانی در دختران سرعت بیشتری پیدا میکند و علائم آن نیز متنوعتر خواهند بود. از جمله این علائم میتوان به ادامه یافتن رشد سینهها، افزایش تجمع چربی در نواحی باسن و ران، رشد موی زیر بغل، بروز آکنه روی پوست صورت یا بدن و سرعت یافتن رشد قد اشاره کرد. با گذر از 12 سالگی و آغاز 13 سالگی این تغییرات کاملتر میشوند. در همین راستا اکثر دختران اولین قاعدگی خود را در این سن تجربه میکنند با این حال این مسئله طبیعی است که قاعدگی در برخی دختران زودتر و یا دیرتر شروع شود. بررسیها نشان میدهد هرچقدر تجمع چربی در بدن دختر بیشتر باشد احتمال بروز بلوغ زودرس بیشتر وجود دارد.
با توجه به تغییرات جسمانی ذکر شده دختران پس از 12 سالگی شروع به ساختن یک ذهنیت بزرگسال از خود میکنند. آنها در این برهه زمانی حساسیت روانی بالاتری پیدا کرده و تحریک پذیری بیشتری از خود نشان میدهند. از همین رو ممکن است گوشه گیرتر شده یا علائمی از پرخاشگری و افسردگی را بروز دهند.
بسیار اهمیت دارد که بتوانید تشخیص دهید این علائم روانشناختی ناشی از بلوغ هستند یا علل و عوامل دیگری در بروز آنها نقش دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه بهتر است با یک روان شناس متخصص در حیطه کودک و نوجوان مشورت نمایید.
3- تغییرات پس از 15 سالگی در دختران
تغییرات مرتبط با بلوغ پس از 15 سالگی نیز ادامه مییابد. علائم تداوم فرایند بلوغ در این سنین مواردی نظیر منظم شدن چرخه قاعدگی، تکامل یافتن رشد دستگاه تناسلی و کامل شدن فرایند رشد پستانها را در بر میگیرد. در این دوران دختران به دنبال کسب هویت منحصر به فردی از خود هستند و بیشتر به جمعهای دوستانه علاقه پیدا میکنند. آنها دوست دارند همانند یک بزرگسال رفتار کرده و استقلال بیشتری را به دست آورند.
سن بلوغ و تغییرات جسمانی و روانی در پسران
پسران اغلب روند بلوغ را دیرتر از دختران آغاز میکنند. سن بلوغ آنها معمولا 10 تا 17 سالگی است. همانند دختران این برهه را میتوان به 3 دوره تقسیم کرد که تغییرات جسمانی و روانی در سنین 11 تا 13 سال، 13 الی 15 سال و 15 سال به بالا را شامل میشود. در ادامه به توضیح هریک از مراحل پرداختهایم.
1- تغییراتی که در طی 11 تا 13 سالگی روی می دهند
از سنین 11 سالگی اکثر پسران با تغییراتی در ظاهر جسمانی خود مواجه میشوند که از شروع شدن فرایند بلوغ در آنها حکایت دارد. از جمله این تغییرات میتوان به رشد موهای زائد در ناحیه تناسلی و بزرگتر شدن بیضهها و نواحی اطراف آن اشاره کرد. در پی همین موضوع پسران در این سن به تفاوتهای جنسیتی توجه بیشتری نشان میدهند و موضوعات جنسی میتواند جذابیت بیشتری برای آنها پیدا کند.
2- سن بلوغ و تغییراتی که در طی 13 الی 15 سالگی پسران رخ می دهند
در این دوره از بلوغ پسران با علائم گستردهتری ظاهر میشود. از جمله این علائم باید به کلفتتر شدن صدا، سرعت گرفتن رشد قد، قویتر شدن ماهیچهها، تجربه انزال شبانه و رشد بیشتر آلت تناسلی اشاره کرد. پسران باید در این دوران توسط والدین در مورد دوران بلوغ آموزشهای کافی را دریافت کنند تا بتوانند در مورد غریزه جنسی و نحوه مدیریت آن آموزش ببینند. برای ترتبیت جنسی فرزندان در سنین نوجوانی بهتر است از یک روانشناس متخصص در حوزه کودک و نوجوان کمک بگیرید.
3- تغییراتی که پس از 15 سالگی روی می دهند
پس از 15 سالگی تغییرات بلوغ به سمت نوعی ثبات حرکت میکنند. برای مثال در این دوران صدای وی به مرور به یک حالت پایدار دست پیدا میکند، موهای زیر بغل او رشد میکنند، موهای صورت کم کم همانند مردان بزرگسال میشود و بیضه و آلت تناسلی به اندازه نهایی خود میرسند.
پسران در این دوران تلاش میکنند به یک جمع بندی از شخصیت خود به عنوان بزرگسال برسند. آنها به سختی در پی کسب هویت خود هستند و بیشتر با دوستانشان معاشرت میکنند. همچنین ممکن است به خاطر تغییرات هورمونی پرخاشگرتر شده و ناسازگاریهایی از خود نشان دهند. بسیار اهمیت دارد که بتوانید درک مناسبی از آنها در این دوران داشته باشید، برای حریم شخصی و استقلال آنها احترام قائل شده و نحوه نظارت بر رفتارشان را نیز تغییر دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه برخورد با نوجوان بهتر است از یک روانشناس متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
برای دریافت مشاوره در زمینه نوجوانان می توانید در هر زمان از روز برای مشاوره تلفنی با برترین متخصصان در مرکز مشاوره روانشناسی ذهن نو از طریق شماره 02166419012 تماس بگیرید.
سوالات متداول
سن نرمال برای شروع قاعدگی در دختران چه زمانی است؟
در طی سنین بلوغ دختران ممکن است در فاصله بین 10 تا 15 سالگی اولین قاعدگی را تجربه کنند اما این اتفاق در اکثر موارد در سن 13 سالگی آغاز می گردد. با این حال عواملی نظیر شاخص توده بدنی و تجمع چربی در زمان بندی این موضوع تاثیر بسزایی دارند.
سوالی دارید؟ با ما تماس بگیرید
تماس با برترین مشاوران از طریق تلفن ثابت در سراسر کشور از 8 صبح الی 12 شب حتی ایام تعطیل
سراسر کشور :9099070354 استان تهران :9092301539
:: برچسبها:
سن بلوغ ,
:: بازدید از این مطلب : 566
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0